PERANCANGAN PERNIAGAAN
Sasaran perniagaan
:
Skop Perniagaan ialah
Perhidmatan Penghantaran Makanan (Food Delivery Services).
Penyataan Masalah :
Mahasiswa dan mahasisiwi
Universiti Malaya sukar untuk membeli makanan pada hari Sabtu dan Ahad akibat
dari kekangan masa dan masalah pengangkutan. Oleh itu mereka lebih gemar
memakan makanan segara pada hujung minggu.
Segmentasi Pelanggan :
Warga Universiti Malaya
iaitu kakitangan dan mahasiswa dan mahasisiwi di Universiti Malaya.
Value Proposition:
- Sistem pesanan mesra pelanggan (Facebook/Telefon).
- Pesanan dalam masa yang cepat.
- Kurang pesaing (hanya seorang individu yang menyediakan penghantaran
makanan)
- Penghantaran terus ke lokasi di seluruh Universiti Malaya
- Operasi penghantaran yang sistematik mengikut Zon
- Mempunyai tenaga kerja mencukupi
- Menyediakan pelbagai pilihan makanan seperti Restoran/Kafeteria
- Kurang persaingan
Channels :
1.Banner
2.Laman web
3.Pamplet
4.Internet
5.Video
6.Promosi boot
Hubungan Pelanggan :
1.Diskaun
2.Hadiah
3.Voucher
4.Kad keahlian
Key Resourses
:
1.Bank
2.Pembekal
3.Usahawan
4.Pekerja
5.Pelanggan
Key Activities
1)PERKHIDMATAN
-tiada premis
-tempahan melalui fb,twitter,blog,msg n call.
-masa operasi: sabtu n ahad (8 a.m - 12 p.m)
-manu : SARAPAN
+nasi lemak, nasi dagang, nasi kerabu, mi goreng, kuew teow goreng.
MASAKAN PANAS
+nasi puteh + tomyam, paprik, daging merah.
+nasi goreng + cina, telur bungkus, ayam, paprik.
+ mi goreng, mi sup, mi tomyam, mi hailam, mi bandung, laksa, bakso.
WESTERN (sila tambah)
-kenderaan : 4 motor, 2 kereta
-sekitar kawasan UM
-masa penghantaran : 20 minit.
2)PENYELESAIAN MASALAH
-dapat membekalkan makanan kpd pelanggan.
-dapat menjimat masa pelanggan,
-dapat memberi pilihan makanan kpd pelanggan.
3)PLATFORM
-membekalkan makanan kpd warga UM
-mendapatkan menu yang ditempah drpd kafe kk 11&5.
-mewujudkan kad keahlian kesannya menggunakan printer cybercafe.
No comments:
Post a Comment