Thursday, November 22, 2012

:. 3ND REFLEKSI pada Kelas 9 hb November 2012 .::

NAMA : NOR AZHAR BIN HJ ADUKA
NO MATRIK : IEM 110015APA YANG TELAH SAYA PELAJARI

Pada sesi pembelajaran kali ini saya telah mempelajari tentang 9 blok yang penting dalam perancangan dalam mewujudkan sesebuah perniagaan. Saya diajarkan tentang Business Model. Didalamnya terdapat 9 elemen yang penting iaitu key partners, key activities, key resources, value propositions, customer relationships, channels, customer segments, cost structure dan revenue streams. APA YANG SAYA RASA

Saya berasa agak blur  bilamana di tanya akan  peranan/fungsi/konsep tiap-tiap 9 blok di dalam business model tersebut. Hal ini kerana penerangan mengenai model tersebut telah pun diterangkan pada sesi pembelajaran minggu sebelum dan saya dan rakan sejabatan tidak pula hadir ke kuliah minggu berkenaan. Hal ini disebabkan jabatan kami turut mengadakan program ceramah berkenaan Faraid pada masa yang sama. Saya berasa terkilan tidak dapat hadir ke kuliah pada minggu tersebut yang menyebabkan saya bermasalah untuk menyiapkan tugasan pada minggu lepas. mmm.. terkapai-kapai ku kelemasan ~ ~ ~
DIMANA SAYA BOLEH PRAKTIKKAN

Saya boleh mempraktikkan apa yang saya pelajari ini bilamana saya ingin menjalankan perniagaan. Hal ini akan menjadikan urusan perniagaan yang saya lakukan dapat dijalankan dengan lancar dan lebih bersistematik.::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


NAMA: MUHAMMAD ASHRAF BIN MOHAMAD SHAHIDA
NO. MATRIK: IEM110010

WHAT HAVE I LEARNT.

Kelas bersama Miss Elaine pada 9hb November lepas banyak mengajar saya tentang selok belok dunia perniagaan. Antaranya beliau menerangkan tentang beberapa aspek peting dalam Perancangan Perniagaan atau Business Plan.
Antara elemen-elemennya ialah:  1. Customer Segment (CS)
  2. Customer Relationships (CR)
  3. Channels (CH)
  4. Value Propositions (VP)
  5. Revenue Streams (RS)
  6. Key Resources (KR)
  7. Key Activity (KA)
  8. Key Partners (KP)
  9. Cost Structures (CS)

HOW DO I FEEL.

Saya amat berasa gembira dan teruja apabila didedahkan tentang aspek-aspek ini. Ini sedikit sebanyak akan membantu saya fokus dalam skop perniagaan ini dan lantas menjadi panduan serta pembakar semangat untuk mencapai cita-cita sebagai seorang usahawan. Semoga kelas-kelas yang akan datang saya akan memprolehi info-nfo yang lebih bermanfaat dan berguna.

WHERE/HOW I CAN APPLY

Info yang saya perolehi ini sangat membantu saya di masa hadapan dalam mencapai impian saya sebagai seorang usahawan. Semoga dengan adanya info seperti ini tidak akan membantutkan semangat saya untuk terus berusaha sehingga berjaya kelak.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nama : Muhammad Muzzammil B. Mohd Hatta
N0 Matrik : IEM110013

Apa yang telah saya pelajari

Pada kelas yang baru ini saya dapat mempelajari 9 blok dalam perancangan perniagaan.saya didedahkan dengan keadah Business Model yang memberikan gambaran sistematik.Di dalam Businees Model ini terdapat 9 blok yang sangat penting iaitu key partners,key resources, key activities, value propositions, customer relationships, channels, customer segments, cost structure dan revenue streams. 

Apa yang saya rasa

Saya berasa sangat senang dengan perkembangan diri saya kerana saya dapat meningkatkan lagi ilmu saya dalam dunia perniagaan ini.Ini akan mencerahkan peluang masa depan saya.Kita sedia maklum bahawa zaman sekarang bukan lagi zaman hanya cari kerja sahaja tetapi ia adalah zaman kita mencipta kerjaya.Antaranya kita menceburi dunia perniagaan ini.

Di mana saya boleh praktikkan

Saya boleh praktikkan perkara ini dalam kehidupan saya sebagai peniaga kecil.Saya akan membuat perancangan perniagaan bagi menghasilkan keuntungan dan mesra pelangan.Dengan ada kaedah ini juga lebih melancarkan susunan perniagaan saya.

________________________________________________________________________

Nama : NORAZMIRA BINTI MOHD ZAINAL
No Matrik : IEM110016
IJAZAH SARJANA MUDA PENGURUSAN MUAMALATPada Kelas 9 hb November 2012, Miss Elaine telah memberi penerangan kepada kami berkaitan Business Model ataupun lebih dikenali dengan Perancangan Perniagaan. Kami diberi penerangan satu persatu berkaitan elemen-elemen yang perlu ada di dalam Perancangan Perniagaan kerana tugasa ketiga yang perlu kami lakukan adalah berkaitan dengan Perancangan Perniagaan.

Terdapat 9 elemen yang perlu ada di dalam Perancangan Perniagaan dan kami telah pun diberi penerangan satu persatu berkaitan dengannya. 

the nine basic blocks 1. customer segment (CS)
2. customer relationships (CR)
3. channels (CH)
4. value propositions (VP)
5. revenue streams (RS)
6. key resources (KR)
7. key activity (KA)
8. key partners (KP)
9. cost structures (CS)


___________________________________________________________

Nama : NORKHAIRUNNISA BT ISMAIL
No Matrik : IEM110018
IJAZAH SARJANA MUDA PENGURUSAN MUAMALAT
What have you learn in the class?
Pada minggu lepas, Miss Amoebien Elaine memberi lecture dalam kelas tentang business plan. Business plan ini dapat dibahagikan kepada 9 bahagian iaitu :-

1. customer segment (CS)
2. customer relationships (CR)
3. channels (CH)
4. value propositions (VP)
5. revenue streams (RS)
6. key resources (KR)
7. key activity (KA)
8. key partners (KP)
9. cost structures (CS)

daripada business plan ini, saya dapat mengetahui maklumat yang lebih lanjut tentang business yang ingin dijalankan. Saya dapat pelajari tentang apa yang perlu ada dalam business plan ini.
Pada hari tersebut juga, kami telah diberi satu tugasan ynag berkaitan dengan perniagaan kami. Miss telah memberi penjelasan tentang elemen yang perlu kami masukkan dalam tugasan tersebut. Kami dikehendaki membuat assignment dan presentation.

How do I feel?

Saya berasa sungguh seronok pada pembelajaran minggu lepas.. Jadi,saya sangat bersemangat dan gembira belajar bersama Miss Amoebien Elaine kerana beliau memang sangat kretif dalam proses pengajaran dan pembelajaran.

Where and how can you apply what you learnt?

Dimana sahaja dan pada bila-bila masa sahaja saya boleh mengapikasikan apa yang telah saya pelajari di dalam kelas, mungkin dalam kehidupan seharian juga._____________________________________________________________


Nama : NORHAFIZAH BT ABDUL WAHED
No Matrik : IEM110017
IJAZAH SARJANA MUDA PENGURUSAN MUAMALAT


Perasaan menghadiri kelas Miss Elaine.

Gembira dengan ilmu baru yang diperolehi disamping terhibur dengan gelagat spontan Miss Elaine dalam mengendalikan perjalanan kelas agar sentiasa mewujudkan hubungan 2 hala walaupun kelas hari ini lebih bercorak kepada kuliah.

Apa yang saya pelajari.

Pengetahuaan tentang struktur sesebuah syarikat semakin meningkat. Saya dapat mengetahui sesuatu perniagaan perlu ade value preposition agar dapat menandingi perniagaan yang sedia ada dipasaran. Selain itu, sesebuah perniagaan terdiri daripada tiga bahagian utama seperti operation yang mempunyai tiga cabang seperti key activities, key resourses dan key partner. Bahagian kedua ialah pemasaran (marketing) yang juga terdiri daripada tiga cabang; customer segment, customer channel dan customer relationship. Akhir sekali ialah kewangan (financial) yang terdiri daripada kos dan pendapatan. Kesemua ini juga dipanggil business planning yang menjadi panduan kepada usahawan menubuhkan perniagaannya.

Dimana boleh saya praktikkan.

Ilmu ini saya boleh praktikkan apabila menubuhkan sebuah perniagaan suatu hari nanti.

________________________________________


Name            : Nazril Syazwan b Ahmad Nadzri
Matric No.   : IEM 1100141)       What I have learnt from?

For this class, I had learnt something new even it was a little bit confusing. It was a detail plan in order to achieve a success in business. I could identify value of a product or service, marketing strategy, financial cost and also operation of services or products. This is important to make our business success and our business target is smart, measurable and measurable.

2) How do I feel?

I feel so confuse in beginning. But it is interesting because there are many thing that I could learnt. I feel so happy when I found some knowledge by asking my friends and also Miss Elaine. For this time I feel a little bit confusing but at the same time I feel happy because I gain a new knowledge.

3) Where and how I can apply what I have learnt?

For sure, these knowledge can be apply in my business plan. Actually, there are many ideas of business that I want to do, but there are no guidelines for me to run my business. By using these knowledge, I can identify about operation, marketing, financial situation, and of course, the value of my business.

_______________________________________________

                                                                     

No comments:

Post a Comment